1. Apartamente de bloc

Apartamente de bloc, construite inainte sau dupa 1989, cu suprafete mici, pana-n 70 mp. Asa numitele „cutii de chibrituri”, construite in serie, mult si prost, cu grave deficiente la finisaje inca de la darea lor in folosinta. Acestea sunt insa cele mai tranzactionate locuinte si cele mai accesibile ca pret din orase.



2. Casa la curte sau locuinta individuala

Casa la curte sau „locuinta individuala”, cum ii spun mai nou guvernantii nostri, Este ceea ce-si doresc cu siguranta majoritatea romanilor, daca ar avea bani. Sa-ti cresti copii si sa imbatranesti la gura unui semineu este de altfel si un cliseu al tuturor firmelor romantice si de familie de pe intreg mapamondul.



3. Duplexuri la bloc

Duplexurile la bloc formeaza o categorie distincta. Ce sunt? Apartamente situate la ultimul etaj in blocuri construite incepand cu anii 1980. De obicei sunt considerate de lux, sunt situate in zonele centrale ale oraselor. De ce li se spune „duplexuri”? Pentru ca un duplex este format de fapt din doua apartamente lipite pe verticala si unite printr-o scara interioara. Un astfel de apartament-duplex arata in interior ca o casa cu etaj, avand de regula o sufragerie, bucatarie si o baie la parter, iar la etaj dormitoare si o alta baie.



4. Duplexuri in vila

Foarte diferite si mult mai scumpe sunt duplexurile in vila. Mai simplu, am putea spune ca acestea sunt „jumatati de casa” sau „apartamente in vila”. O casa mai mare si mai aranjata, construita „in oglinda”, adica simetric, astfel incat sa permita conlocuirea a doua familii diferite, care sa nu se deranjeze reciproc atunci cand intra sau ies din locuinte. Vila are doua apartamente distincte, dar egale, cu doi proprietari diferiti, fiecare tapanind o locuinta care are de regula living, bucatarie si baie la parter si dormitoare si bai la etaj. Cei doi proprietari si cele doua duplexuri au in comun un perete, care este construit de cele mai multe ori fie pe partea bucatariei si a bailor (pentru a se face usor bransamentele la apa si canalizare ale vilei), fie pe partea scarii interioare, pentru a reduce gradul de deranj. În acest mod, vecinul-duplexar nu mai aude cand tragi apa la toaleta. ªi tot glumind va recomandam sa nu cumparati o vila duplexuri pentru a va instala soacra in unul din ele, pentru ca tot aproape este, chiar daca are intrare separata si propria sufragerie unde sa-si primeasca prietenele la o barfa mica.



5. Case insiruite

Mai exista modelul de case insiruite - un fel de duplexuri-vagon, unde ai doi pereti lipiti de vecini diferiti, unul de o parte, altul de cealalta, acesti vecini fiind lipiti la randul lor de altii si asa mai departe, ca in cantecul cu elefantul care se legana pe o panza de paianjen. Astfel de case sunt foarte raspandite in tarile occidentale fiind mai ieftine decat duplexurile obisnuite si cu 30-45% mai ieftine decat casele individuale (depinde de cat de inghesuite sunt). Casele insiruite se gasesc in ansambluri rezidentiale, care sunt construite de investitori privati special pentru vanzare (ar fi si greu de altfel sa incepi singur sa-ti gasesti parteneri de „insiruire”, prieteni sau cunoscuti, daca ai vrea sa incepi singur un astfel de proiect).