1. Ce este cadastrul?

Cadastrul este un sistem unitar de evidenta a proprietatilor, terenuri si constructiilor permanente pe baza planurilor cadastrale.

2. La ce foloseste?

Cadastrul asigura

· identificarea amplasamentului terenurilor si constructiilor

· o înregistrare corecta a drepturilor de proprietate asupra terenurilor si constructiilor

· un sistem de impozitare realist

3. Cum se face (întocmirea documentatiei)?

Documentatia tehnica pentru obtinerea numarului cadastral se întocmeste de catre o persoana fizica sau juridica autorizata pentru executia acestui tip de lucrari.

4. Ce acte sunt necesare?

Pentru întocmirea documentatiei cadastrale, proprietarul trebuie sa asigure accesul si identificarea limitelor imobilului respectiv si sa puna la dispozitia persoanei autorizate, o copie dupa actul de identitate, dupa actele de proprietate si schitele aferente (daca acestea exista).

5. Care sunt pasii?

Proprietarul trebuie sa:

1. Ia legatura cu o persoana autorizata care sa întocmeasca documentatia cadastrala pentru proprietatea ce urmeaza a fi tranzactionata

2. depuna la oficiul de cadastru documentatia

Oficiul de cadastru va verifica documentatia si va atribui numarul cadastral. Acesta reprezinta identificatorul unic al respectivei proprietati.

6. Cum si unde se gasesc persoanele autorizate?

Lista persoanelor autorizate, inclusiv telefonul acestora, se gaseste, afisata la avizier, la sediul judetean al agentiei sau pe internet la adresa http://www.ancpi.ro/

7. De retinut!

1. ANCPI coordoneaza, controleaza si asigura înregistrarea cadastral-juridica a imobilelor.

2. Pentru realizarea oricarui tip de tranzactie imobiliara trebuie sa aveti în vedere timpul necesar pregatirii documentatiilor specifice fiecarei etape descrisa mai sus!

Cap. II - CARTEA FUNCIARA

1. Ce este cartea funciara?

Cartea funciara este un registru public, care cuprinde evidenta juridica integrala si exacta a imobilelor, proprietatea persoanelor fizice si juridice din aceeasi localitate.

2. La ce foloseste?

Cartea funciara dovedeste existenta dreptului real înscris, în folosul persoanei care a dobândit sau constituit cu buna-credinta un drept real imobiliar, cât timp nu se dovedeste contrariul.

Publicitatea imobiliara se îndeplineste pe tot teritoriul tarii prin cartea funciara si are ca obiect înscrierea în cartea funciara a dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale care se transmit, se constituie, se modifica sau care, dupa caz, se sting si se radiaza, ca urmare a actelor si faptelor juridice referitoare la un bun imobil.

În cartea funciara se mai înscriu sau, dupa caz, se radiaza si alte raporturi juridice, drepturi personale, interdictii, incapacitati si litigii judiciare în legatura cu bunul imobil.

3. Cum se face?

Cartea funciara se deschide la cerere, pe baza documentatiei cadastrale si a actului juridic privind constituirea sau transmiterea dreptului de proprietate.

4. Ce acte sunt necesare?

- cerere de înscriere,

- dovada platii tarifului de înscriere,

- documentatia cadastrala întocmita de o persoana autorizata,

- actul autentic prin care s-a constituit ori s-a transmis dreptul de proprietate.

5. Care sunt pasii?

a). În cazul în care nu exista carte funciara:

I. trebuie contactata o persoana autorizata, care sa întocmeasca documentatia cadastrala,

II. documentatia cadastrala împreuna cu cererea de înscriere si actul autentic de dobândire a dreptului de proprietate vor sta la baza deschiderii cartii funciare,

III. dupa efectuarea înscrierilor în cartea funciara, se va elibera încheierea si extrasul de carte funciara.

b). În cazul în care exista carte funciara deschisa:

I. pentru efectuarea unei tranzactii imobiliare, partile se vor adresa unui notar public care va încheia actul autentic, apt pentru înscrierea dreptului de proprietate.

II. pentru eliberarea unui document ca dovada a proprietatii, titularul se poate adresa direct biroului de carte funciara din cadrul OCPI, prin posta sau prin intermediul unui notar public.

6. Unde se face înscrierea?

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) va aviza documentatia cadastrala si va efectua înscrierea în cartea funciara a imobilelor.

7. De retinut!

1. ANCPI coordoneaza, controleaza si asigura înregistrarea cadastral-juridica a imobilelor.

2. Pentru realizarea oricarui tip de tranzactie imobiliara trebuie sa aveti în vedere timpul necesar pregatirii documentatiilor specifice fiecarei etape descrisa mai sus!

Cap. III- LEGISLATIE

1. Ce este o lege?

Legea este actul normativ prin care sunt reglementate anumite relatii sociale. Potrivit Constitutiei României legile sunt adoptate de parlament, promulgate de seful statului si publicate în Monitorul Oficial.

2. Ce este Ordonanta de Urgenta?

Ordonanta de urgenta este actul normativ emis de Guvern în situatii extraordinare, care vizeaza relatii sociale a caror reglementare nu poate fi amânata. Initiatorul are obligatia de a motiva urgenta în cuprinsul ordonantei. Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate în domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si îndatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri în proprietatea publica.

3. Ce este Hotarârea de Guvern?

Hotarârea de Guvern este actul normativ emis de Guvern pentru organizarea executarii legilor.

4. Legea Cadastrului si Publicitatii Imobiliare

Legea nr.7/1996, a cadastrului si publicitatii imobiliare, reglementeaza regimul juridic al cadastrului si publicitatii imobiliare, fiind structurata pe aceste doua mari capitole. Prin aceasta lege se instituie obligativitatea sistemului de carte funciara la nivelul întregii tari. Este cel mai bun sistem de publicitate imobiliara în care informatiile se tin pe individualitatea imobilului precis determinat prin masurari cadastrale.

Ø Publicata în Monitorul Oficial nr.61 din 26 martie 1996.

5. Ordonante de Urgenta

Ø OUG nr.70/2001 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si publicitatii imobiliare nr.7/1996, este actul normativ prin care ONCGC s-a reorganizat ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, în subordinea Ministerului Administratiei Publice. Prin acest act normativ se prevede de asemenea preluarea de catre ONCGC si unitatile subordonate a activitatii privind cadastrul agricol si organizarea teritoriului agricol de la Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.

Ø Publicata în Monitorul Oficial nr. 266/23.05.2001.

Ø OUG nr.41/2004 pentru modificarea si completarea Legii cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996, este actul normativ prin care se înfiinteaza Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara ca institutie publica, cu personalitate juridica, unica autoritate în domeniu, în subordinea Ministerului Administratiei si Internelor. Prin acest act normativ se preia activitatea de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei si se creeaza astfel un sistem unitar si obligatoriu de înregistrare a proprietatii imobiliare, care sa reuneasca cele doua componente: cadastrul si publicitatea imobiliara.

Ø Publicata în Monitorul Oficial nr.509/07.06.2004.

6. Hotarâri de Guvern

HG nr.1210/2004, privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, este actul normativ care reglementeaza organizarea si functionarea ANCPI. În teritoriu Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara este reprezentata de unitatile sale subordonate, oficiile de cadastru si publicitate imobiliara si Centrul National de Geodezie, Cartografie , Fotogrammetrie si Teledetectie. Noua institutie ca si unitatile sale subordonate au fost concepute ca structuri moderne, eficiente, capabile sa-si finanteze activitatea din venituri propriii.

Ø Publicata în Monitorul Oficial nr.718/09.08.2004.